Je ta správná doba na to začít podnikat v gastronomii? Nedávné období nám jasně ukázalo, že nepředvídatelné situace se dějí a že není v lidských silách je ovlivnit. Nikdo nám navíc nezaručí, že se situace nebude opakovat.

Pokud je ale vaším snem mít skvělou kavárnu, nebo se nad vašimi dortíky a zákusky rozplývá široké okolí a vy do té cukrárny prostě chcete jít, je důležité myslet na pár věcí, které vám mohou situaci usnadnit.

1. Vhodné prostory
Tento bod se zdá být jasný, ale je to opravdu tak snadné? Kromě vhodně velkého interiéru a zázemí se hodí myslet také na parkování v okolí a mít možnost prodávat tzv. přes ulici – tedy přes okénko, které může sloužit i jako výdejní. Myslete trochu do budoucna.

2. Webové stránky nebo e-shop
Rozumím, že se vám v případě cukrárny nebo kavárny zdá e-shop zbytečný, ale pamatujte, že webové stránky s nabídkou vašich pravidelných nebo i nepravidelných produktů, se skvělou fotogalerií a rezervačním formulářem, může vašim zákazníkům ušetřit čas a výběr zákusků na víkend nebo narozeninovou párty a vy získáte zákazníka během pár kliknutí.

3. Sociální sítě
Tady už to vypadá jednodušeji – fotky, komentáře, recenze i rychlý kontakt přes messenger. Prostě být se svými zákazníky v denním kontaktu. Nikdy nevíte, jak těžký den měli vaši zákazníci v práci nebo zda jim nepřijela návštěva. Ale fotka vašeho úžasného dortu, která se jim hned ráno ukázala na Facebooku a láká je celý den může ovlivnit to, kam si odpoledne zajdou.

Aby tohle všechno ale mohlo fungovat, to nejdůležitější je dobře vybavená kuchyň. Asi si nevystačíte s kávovarem na kapsle jako doma, s pár skleničkami a lžičkami a malou ledničkou.

Kromě toho, že byste prostě neobsloužili všechny hosty, nesplnili byste ani hygienická pravidla. V takovém případě je nejlepší se obrátit na odborníky. Ti vám poradí nejen, co je nezbytně nutné, abyste vůbec mohli začít, ale dají vám také školení a pravidelný servis. Gastro vybavení se tomu doma často ani nepodobá, natož aby plnilo stejné funkce. A vy najednou ušetříte spoustu času a práce, když budete mít profesionální vybavení, které je právě k tomu účelu vyrobené.

Co vám mohou poskytnout?

Kromě vybavení pro přípravu jako jsou pekařské pece, sporáky, myčky, mixéry, chladící stoly, lednice, mrazáky, kávovary a vodní lázně to pak je také drobný gastro inventář jako nádobí, příbory, pekáče, barmanské a cukrářské potřeby, termoboxy atd. Nemusíte nakupovat v IKEA abyste byli cool.

Že je to drahé? Ano, levné to není. Důležité je umět si to spočítat. A pokud je vaše finanční situace trochu napjatá, pracujte s půjčkou nebo splátkami. Cenu to nesníží, ale zátěž ano.